Region Gotland börjar använda ALMA som digital kollega
Nu börjar Region Gotland använda sig av ALMA som digital kollega. Det sker samtidigt som regionen implementerar Nationellt kliniskt kunskapsstöd vilket kommer att ge stora förbättringar i det administrativa arbetet inom regionens vård.
- Vårt mål är att ALMA ska bidra till att underlätta för medarbetare och skapa en ökad patientsäkerhet med en koppling till kunskapsstyrning, säger Lena Bäckström, primärvårdschef.
En stor utmaning i primärvården idag är möjligheten att flytta fokus från diagnoser till människor och kunna arbeta mer personcentrerat med patienterna. Mängden kunskapsstyrning är överväldigande och logiken bakom styrningen fokuserar på sjukdomar och diagnoser, vilket krockar med primärvårdens individfokus.
- Artros har exempelvis genererat tre vårdförlopp för olika leder men lederna sitter ju oftast i en och samma människa… säger Susanna Althini, allmänmedicinskt sakkunnig i primärvårdsledningen.
Som digital kollega jobbar ALMA just för att se hela människan och låta vårdpersonalen fokusera på patienten i stället för administrationen. Genom att helt automatiskt söka igenom journalen vid varje patientmöte, informera om behandlingar som inte följer riktlinjer eller rekommendationer och föreslå åtgärder, skapar ALMA en helhetsbild av patienten.
Region Gotland ser att ALMA även kan stödja införandet av kunskapsstyrningen:
- När ALMA uppmärksammar eller varnar kan hon även länka till relevanta kunskapsstöd, förklarar Lena Bäckström, primärvårdschef. Genom att låta ALMA peka på relevanta kunskapsstöd i Nationellt kliniskt kunskapsstöd och samtidigt arbeta med att utveckla våra lokala tillägg, kan vi tillsammans forma våra kunskapsstöd så att arbetet flyter på och att relevant stöd finns tillgängligt i varje patientmöte.
Region Gotland ser fram emot hur ALMA ska kunna underlätta arbetet för vårdpersonalen genom att tydliggöra processer, peka på relevanta kunskapsdokument och lyfta in viktig information i utkast till remisser och journalanteckningar.
- Vi behöver ju alltid göra individuella bedömningar av vad som är relevant för att utforma bästa möjliga hjälp till våra patienter. Förhoppningsvis kan ALMA hjälpa oss att få bra struktur i vår dokumentation och på så vis hjälpa oss med bättre ut-data. Då kan vi arbeta effektivare med våra kvalitetsindikatorer, säger Lena Bäckström, primärvårdschef.
Att ALMA dessutom bidrar till ökad patientsäkerhet ser Region Gotland som en viktig faktor:
- Förutom att man blir påmind om viktiga delar kring utredning och behandling och kan ta ställning till dessa, har vi också som mål att ALMA ska kunna hjälpa oss att komma vidare med att erbjuda fasta kontakter. Detta genom att underlätta det administrativa arbetet kring listning och registrering i journalsystemet. Vi vet att kontinuitet till fasta kontakter bidrar till en säkrare och tryggare vård, så det är centralt för oss, avslutar Susanna Althini, allmänmedicinskt sakkunnig i primärvårdsledningen.